• mesterlovesz-puska-elmenyloveszet
    2019. JÚNIUS 07.

    Ilyen mesterlövész puskákat lehet kipróbálni egy élménylövészeten

    Mindig is kíváncsi volt arra, hogy milyen érzés lehet éles fegyverrel lőni? Az élménylövészet pont arra ad lehetőséget, hogy az akciófilmekben és thrillerekben megismert lőfegyvereket saját kezűleg is kipróbálhassuk. Magyarországon több lőtéren is megtapasztalhatjuk, hogy mennyire vagyunk képesek pontosan lőni. Többféle élménylövészeti kupon közül is válogathatunk, amelyek rendszerint egy bizonyos téma vagy fegyvertípus köré épülnek. Egy kuponnal tehát többféle fegyvert is kipróbálhatunk. Azonban a legtöbb precizitást még mindig a mesterlövész puskák igénylik: ha kíváncsiak vagyunk arra, hogy milyen lehet olyan fegyverrel lőni, amelynek hatótávolsága az ezer métert is képes meghaladni, akkor kár lenne kihagyni egy ilyen lehetőséget.

    A mesterlövészet alapjai és története

    Mesterlövésznek nevezzük azokat a gyalogos katonákat, akikre olyan különleges felderítő küldetéseket bíznak, amelyek sokkal nagyobb hatótávolsággal rendelkező lőfegyvert igényelnek. Az ilyen küldetések azt is megkövetelik a mesterlövészektől, hogy megfelelően tudják álcázni magukat, mivel csak így tudnak észrevétlenül mozogni ellenséges területeken, és távolról megfigyelni (vagy kiiktatni) célpontjukat.

    A mesterlövész puska (nyilvánvalóan) elengedhetetlen része a mesterlövész felszerelésének. A huzagolt csövű fegyverek alkalmazása előtt azonban (ami több stabilitást, pontosságot, és hatótávolságot biztosított, mint a sima csövű lőfegyverek) nem beszélhetünk konkrét mesterlövész puskáról. Ettől függetlenül a mesterlövészekre jellemző harci stílusra már korábban is léteztek példák. Az amerikai függetlenségi háború alatt (1775-1783) például egyes amerikai alakulatok a fák lombjai közt bújtak el, és onnan lőttek rá a brit erőkre.

    A napóleoni háborúk ideje alatt (1803-1815) a britek alkalmazták az első huzagolt csövű puskát a franciák ellen: ez volt a „Baker” puska, amivel már a több, mint 1200 méterre lévő célpontokat is el lehetett találni. Az első távcsöves puskák is a britek műve volt, amelyeket a krími háború (1853-1856) csatáiban alkalmaztak először. Ez jelentősen megnövelte a fegyverek hatótávolságát: a brit Whitworth puska már az 1800 méterre lévő célpontokat is el tudta találni. Ironikus módon, a fegyver által elért sikerek ellenére a puskát végül nem alkalmazta a brit hadsereg, ezért a Withworth fegyvergyártó cég a franciáknak adta el az új távcsöves puskát.

    A mesterlövészek minden esetben elit katonáknak számítanak, akik komoly kiképzésben részesülnek. Teljesítményük a leadott lövés távolsága, és a kiiktatott célpontok száma alapján is mérhető. A leglátványosabb lövéseket a következő két mesterlövész adta le:

    • A legtöbb kiiktatott célpont egy finn mesterlövészhez köthető, aki a II. világháború alatt a szovjet csapatok hódítását igyekezett megfékezni. Ezt a katonát Simo Häyhä-nek hívták, de a szovjet csapatok más becenevet adtak neki: ő volt a „Fehér Halál”. Nem véletlen kapott ilyen fenyegető elnevezést az ellenséges csapatoktól: legalább 505 orosz katonát lőtt le egyedül. Ráadásul más mesterlövészekkel ellentétben egy távcső nélküli puskát használt: így még inkább tudta álcázni magát az orosz csapatok elöl, mivel nem kellett a távcsőhöz emelni a fejét. Ráadásul hidegebb időben be tudott párásodni egy mesterlövész puska távcsöve, így ezt is el tudta kerülni.


    • A legnagyobb távról kiiktatott célpont rekordját pedig egy kanadai mesterlövészhez köthető, akinek a nevét nem hozták nyilvánosságra. 2017 júniusában 3540 méterről talált el egy ellenséges katonát Irakban.


    Mesterlövészet ajándékba?

    Amennyiben meglepné valamelyik barátját egy sniper élménylövészet kuponnal, akkor a következő mesterlövész puskákat próbálhatja majd ki a lőtéren:

    • Dragunov mesterlövész puska, kaliber: 7,62 x 54R. Egy orosz klasszikus, ami leváltotta a II. világháborúban használt puskákat. Manapság is használják.
    • Heckler & Koch SL-8 félautomata karabély, kaliber: .224 Remmington. Nagy tárkapacitással rendelkező, távcső nélküli német puska.
    • Blaser R93 mesterlövész puska, kaliber: .30-06. Német vadászpuska, ami a 90-es évek elején látta meg a napvilágot.
    • Steyr Mannlicher SM12 mesterlövész puska, kaliber: .308 Winchester. Egy neves osztrák cég tervezte ezt a modern, nagy kaliberű vadászpuskát.
    • Barrett M99 mesterlövész puska, kaliber: .416 Barrett. Nem véletlen kapta a „nagyágyú” becenevet ez a puska.


    Kipróbálna más lőfegyvereket is? Ezen az oldalon megnézheti, hogy még milyen élménylövészeti kuponok közül lehet választani!

Gyakran ismételt kérdések

Cserélhető az élmény, ha esetleg nem nyerte el az ajándékozott tetszését?
Egy esetlegesen rosszul megválasztott élményajándék helyett egy másik élmény választását segítjük...elolvasom
Meddig használható fel a voucher?
Vásárlástól számítva általánosságban 12 hónap áll rendelkezésre a voucher felhasználását illetően...elolvasom
Hogyan tudok időpontot foglalni az élményre?
Időpontfoglalás kizárólag az élmény megvásárlását követően lehetséges! Az adott program szolgá...elolvasom
Meggondoltam magam, van pénzvisszafizetés?
Amennyiben valamilyen oknál fogva szeretnél elállni a vásárlástól, úgy a vásárlástól számítva 15 ...elolvasom
Mit kell tudni az élménykártyáról?
Abban az esetben ajánljuk élménykártyáinkat ha nem tudod eldönteni, hogy mely élménnyel is szeret...elolvasom
Nem kaptam számlát, csak bizonylatot, miért?
A vásárlások alkalmával szolgáltató partnertől függően állítunk ki számlát ill. bizonylatot. Kizá...elolvasom
Hogyan tudom beváltani az élménykártyámat?
Élménykártyád beváltásához csupán ki kell választanod webáruházunkban azt az élményt, amin szeret...elolvasom
Mikor kapom meg a megrendelt élmény voucherét?
Amennyiben GLS vagy Express One futárszolgálattal kérted a lakcímedre a rendelésed, azt a futársz...elolvasom
Személyesen szeretném átvenni a rendelésem, mikor mehetek érte?
Ha kaptál már a megrendelésedről rendelés visszaigazoló emailt, akkor nyitvatartási időn belül bá...elolvasom
Ár vagy név szerepel a megvásárolt voucheren?
Nem. Sem ár, sem név nem szerepel a vouchereken, csak az élmény leírása, néhány fontos tudnivaló ...elolvasom
Kaptam egy vouchert, hogyan tudom regisztrálni?
Az ajándékba kapott vouchert honlapunkon kell regisztrálnod, majd megkapod emailben azt az utalvá...elolvasom
Nem látom a voucheremen a szolgáltató elérhetőségét, miért?
Ha konkrét élményre szól a vouchered, ez valószínűleg azért lehet, mert nem regisztráltad még be ...elolvasom
Regisztrálni/aktiválni szeretném voucheremet, de azt írja ki, hogy a voucher nem található vagy lejárt voucher. Mit tegyek?
Amennyiben Foxpost automatánál vagy futárnál fizetted rendelésed az átvételkor, akkor pár nap elt...elolvasom